Ekologiska tips i städningen

shutterstock_321521162

Ett vackert hem är ett städat hem. Ett städat hem innebär en del jobb, och en del kemikalier. Faktum är att man har redan en hel del rengöringsprodukter hemma i köket som fungerar minst lika bra som Ajax och Mr Muscle. Och dessutom är de snällare mot dig och miljön!

Grunden i den ekologiska städningen heter ättika, citronsyra, salt, bikarbonat och såpa. Med dessa kan man få det mesta rent.

Ättika löser upp fett samtidigt som det höga koncentratet dödar bakterier. Både 12 % och 24 % ättika fungerar bra i städsammanhang.

Citron dödar också bakterier tack vare sin höga syrehalt. Det gör det också till ett blekande medel. Sedan doftar det gott också!

Salt är en bra grundskrubbare som också tar upp vätska. Den fungerar bra på envisare fläckar på exempelvis kakel och andra ytor som är svåra att rispa.

Bikarbonat är en allrengörare som löser upp fett och smuts när man blandar det med vatten.

Här nedan hittar du några bra kombination för att lösa vanliga städproblem:

  • Avloppet – vid stopp blandar du vatten, någon matsked ättika och 1 deciliter bikarbonat. Häll i avloppet, vänta en kvart och spola med varmt vatten.
  • Putsa fönstren – du kan använda några droppar vanligt diskmedel i vattnet istället för fönsterputs. Använda vanligt tidningspapper för att få bort ränder och göra det skinande blankt. Fungerar på speglar också!
  • Sopa istället för dammsuga – skaffa en bra sop och gå över golvet med den istället: du samlar upp dammet och behöver inte dammsuga lika ofta.
  • Rengöra ugnen – ta lite såpa och gnid in hela ugnen. Kör ugnen på 75 grader till såpan börjar bubbla och säng av. Allt fett och smutsen glider av när du torkar ur den.
  • Vädring istället för tvätt – såvida du inte har svåra fläckar på kläderna kan du välja att vädra än att tvätta.

admin