Fixa julstämningen

Det viktigaste med julen är kanske inte den kommersiella delen med att handla julklappar för att fylla tomtens säck, utan att se till att skapa den något magiska stämning kring julen som ska ta dig igenom årets mörkaste tid.

Julstämning

Oavsett om man är intresserad av en traditionell eller en modernare jul finns det många vägar till att lyckas. Antingen kan du förlita dig på gamla och beprövade traditioner för att skapa dig den julstämning du längtar efter eller så kan du satsa på en utsmyckning som är mer nyskapande men ändå ger en stämning av vinterfrid, med den värme och det ljus som vintern normalt tar ifrån oss. Julen är ju inte nödvändigtvis en specifikt religiös fest så vi har händerna fria att fantisera kring den som det passar oss.

Det första att tänka på är nog ljuset. För utomhusbruk finns det tolvvoltsarmaturer som du kan installera själv, men du måste ändå tänka på att dina installationer är väl skyddade mot fukt. Utomhusbelysningen kan lätt omvandla din trädgård till ett fantastiskt skådespel med en väl eftertänkt ljusscenografi. För idéer och praktiska tips kan du konsultera Vi i Villa som har en hel sektion tillägnad trädgårdsbelysning.

Med ett snötyngt landskap kan det också bli fint med levande ljus, i snölyktor eller lyktor som du kan hitta hos Gardenhome (länk till hemsidan). De har också har julljusstakar, julstjärnor och andra juldekorationer. En varm belysning i dina fönster återspeglas fint i ett snöigt landskap utanför. Det ger ett dämpat och mysigt allmänljus inne och bidrar till hela kvarterets julkänsla. Låt dig inspireras av dina grannar och den offentliga juldekorationen och ta till dig det som tilltalar dig. Gran eller bock i trädgården, eller pepparkaksfigurer utsågade i träskivor kan bli originella silhuetter i din ljusinstallation.

Inne ska det gärna vara riktigt ombonat och varmt, gran och tallris får in grönskan i huset och fyller också ut med sina dofter. I soffan kan man lägga fram plädar som både är dekorativa och mysiga att svepa in sig i. Från köket kan man fylla på med väldoftande bakverk och kryddoftande maträtter. En traditionell och enkel dekoration är apelsiner med instuckna kryddnejlikor som både är lätta att göra och mycket väldoftande, och liknande dekorationer kan man uppfinna själv och skapa tillsammans med sin familj. En del av julstämningen är nog just det att tillbringa lite extra tid med varandra, med både familj och vänner.

admin