Utnyttja attefallsreglerna

litet hus med staket

Om du behöver lite extra utrymme på tomten kan du använda dig av attefallsreglerna för en smidigare byggprocess till lägre kostnad! Öppna upp nya möjligheter för generationsboende, förråd, garage eller en fin gäststuga.

Köpa attefallshus

Du kan köpa färdiga attefallshus där du bara behöver använda medföljande monteringsanvisningar för att resa byggnaden själv (med hjälp av några vänner så klart!). Fördelen med att köpa en färdig stomme är att du slipper betala för ritningar och konstruktionsberäkningar, samt att du kan vara säker på att slutresultatet faller inom attefallsreglerna.

När du köper ett färdigt attefallshus är det viktigt att läsa igenom vad som ingår, i många fall ingår endast stomme, dörrar, fönster och listverk på utsidan. Isolering, och ytskikt på insidan får du köpa till separat.

Attefallsregler

Ett attefallshus får inte vara större än 25 kvadratmeter och då menar man de yttre måtten, inte boytan. Huset får inte vara högre än 4 meter, mätt från mark till nock. Användningsområdena är fritt att förfoga över, du kan bygga det som en självständig bostad, garage, växthus, förråd eller lekstuga. Dock måste användningsområdet för huset vara bestämt i ansökan, du får inte bygga ett förråd och sedan inreda det som ett självständigt boende.

När du bygger ett attefallshus behöver du bara göra en bygganmälan istället för att söka ett bygglov. En anmälan är enklare och billigare att söka, men det gäller också att du placerar den rätt på tomten. Attefallshus måste placeras minst 4,5 meter från tomtgräns (annars krävs grannens godkännande).

Det är också viktigt att veta att detaljplanera kan ibland gå emot attefallsreglerna. Inom kulturhistoriska områden kan det vara mot detaljplanen att bygga några byggnader alls, eller så måste man söka ett vanligt bygglov. Mark när militäranläggningar och flygplatser brukar också förbjuda ytterligare byggnader.

Och slutligen måste det finnas ett en- eller tvåbostadshus på tomten för att du ska kunna bygga ett attefallshus. Även fritidshus räknas som en- eller tvåbostadshus, dock inte kolonilotter.

 

admin