Trädgårdsplaner

Att sköta en trädgård kräver planering och tid. Det är åtskilliga kvällar och helger som går åt för att sköta blommor och odlingar, samt att lista ut var du borde plantera något för att skapa rätt känsla. Men att njuta av en vacker trädgård under sommarhalvåret kräver en hel del förberedelser som kräver arbete årets om. Vi har samlat våra tips på hur du ska dela upp arbetet under hela året.

Hösten

Hösten handlar om att förbereda trädgården för vintern. När sommarens växter och blommor har blommat ut är det dags att rensa bort i odlingslådor och rabatter. Kratta hör också hösten till, men var inte för ivrig för gräsmattan behöver sitt. Kratta inte bort alla löv och klipp gräsmattan för kort. Låt lite löv ligga kvar och låt gräset få växa till lite, det ger gräsmattan näring till våren. Skapa dina planer för vad ni ska göra nästa år när det är dags att förkultivera och odla. Hösten är också tiden då perenner och träd ska tas hand om och skyddas för vintern. Täck markväxter med löv eller markduk samt skydda mindre träd så de inte knäcks av de kommande snömassorna.

Vintern

Nu har du verkligen tid över att planera vad som ska göras. Få plantor behöver skötsel under vintern. Om du har tagit in lökar och perenner kan du behöver se till att de får lite vatten och solsken så de inte torkar ut helt eller angrips av frost eller mögel. Kanske kan du passa på att leta efter nya fröer och lökar som du vill plantera till våren?

Våren

Våren är frösåddens tid, dags att plantera lökar och så frön inomhus. Involvera hela familjen och upplev spänningen när skotten börjar titta fram. Nu är det också hög tid att börja så och gräva. Så fort tjälen har släppt kan du så dina frön och börja väcka lökarna. Det är en hektiskt tid då mycket ska förberedas och sättas i marken. Men vad gör vårens trädgårds-hets när man får passa på att njuta av solen strålar.

Sommaren

Njut av din skörd och stödvattna under torra perioder. Håll koll på odlingar och blommor så de inte drabbas av ohyra och håll ogräset och invasiva arter borta från trädgården. Glöm inte att ge dina växter lite extra gödning till och från.

Estilio Eriksson