Bygga en dekorativ trädgårdsmur

En mur i trädgården eller längs tomtkanten är perfekt om man inte vill ha massa buskar som man måste underhålla, eller vill skapa uppdelning i trädgården. 

Marken

Kanske inte den tyngsta men det viktigaste jobbet är att göra bra grundarbete. Du ska veta vad marken innehåller och den sluttar. Hur marken ser ut och beter sig bestämmer sedan hur djupt du behöver gräva och hur många bärlager som krävs. Om marken är väldigt blöt kan du även behöva dränera, annars kommer marken bli mjuk och muren riskerar att rasa.

Material

Vilken typ av sten du väljer ger olika intryck. Här är det fritt fram att välja och vraka, alla stentyper går att bygga med men beroende på utseende och storlek kan det vara mer eller mindre besvärligt. Tänk också på frakten så det inte kostar för mycket att ta hem det.Första raden du lägger kommer att ta mest tid. Här måste du använda dig av ett vattenpass eller så drar du raka trådar som du kan följa. Den första raden måste vara helt rak, annars kommer den att börja luta och bli ostabil ju fler rader du lägger. Man kan lägga sten utan att behöva murbruk eller lim, men då måste de vara tillräckligt stora så att de hålls på plats. Bra stenarna är de som är ihåliga i mitten som du kan fylla med sten eller sand för att göra dem tyngre.

Estilio Eriksson