De värsta trädgårdsplågorna

bekämpningsmedel_i_trädgården_287714372Att hålla en vacker trädgård är inget lätt arbete; det gäller att ta sig tiden att sköta om den på rätt sätt. Men för att verkligen se till att man har det snyggt i gården ska man även se till att skydda sig mot både det ena och det andra. Här är några av trädgårdens största fiender och hur man bekämpar dem.

Mördarsniglar

Mördarsniglar heter egentligen spanska skogssniglar och de kom till Sverige 1975, troligtvis i form av ägg på någon form av växtlighet. Har har de sedan frodats under alla dessa år och varje säsong är det många som får sina trädgårdar invaderad av dem. Regnar det mycket på sommaren kommer man se mer av dem dyka upp.Bästa sättet att hantera dessa är på kemisk väg. Man strör ut ett medel på områden som verkar vara mest utsatta och när sniglarna äter detta dör de vanligtvis inom en dag. En mer direkt sätt som många använder sig av är faktiskt att plocka upp dem och klippa av dem på mitten.

Bladlöss

Bladlöss kanske låter som en enda typ av art med det finns många olika varianter och en del är faktiskt helt ofarliga. Vill man inte hålla på att bekämpa i onödan gäller det att ha koll på sina växter och om bladen börjar visa tecken på att bladlöss äter dem.För att bli kvitt bladlöss är det bäst att lösa lite såpa i vatten och spraya växterna med detta. Det räcker dock inte med en enda spray för att bli kvitt dem utan man kommer behöva göra det kontinuerligt tills bladlössen faktiskt försvunnit.

Rådjur

Rådjur, men även hjortar, kanske är väldigt vackra djur att titta på och många tycker att det är en upplevelse att få se dem vandra omkring runtikring huset. Men tyvärr kan de också vara en av de värsta skadedjuren i en trädgård. Knoppar, ungkvistar och blomlökar är deras huvudsakliga mål.Men det värsta med rådjur kan vara att det inte riktigt finns något garanterat sätt att hålla dem borta. Ett av de få metoderna som kan sägas fungera i ganska bra utsträckning är att helt enkelt plantera sådant de inte verkar så förtjusta i.

Estilio Eriksson