Bygg en altan i sommar

När våren kommer blir många sugna på fika och mysa ute på altanen. Det är verkligen skönt att få känna trätrallen under fötterna. När du börjat planera och mäta, är det bra att se efter ifall det behövs ett bygglov. Det fungerar lite olika beroende på var vi bor. Bor du i ett tätbebyggt område kan det vara mer restriktioner på hur stort och högt det får vara.

Hur det ska se ut

Börja med att skissa och mäta, fundera även på vad du ska använda den till. Vilken trall ska du ha och vilket mönster vill du ha? Även räckets utseende påverkar hela utseendet. Prata gärna med dina grannar om dina planer, de kanske har bra tips att komma med.

Vad behöver jag?

Förutom virke behöver du skruvar och de bör vara av rätt sort för att klara av regn. Köp hem det du behöver när du börjar ditt arbete. Vid normala utomhusförhållanden kan du använda korrosions klass C4 på skruven. Bygger du altanen vid en pool blir den mer utsatt. Vid fuktig miljö använder du klass C5. Den typen är en rostfri skruv. Det är bra val ifall altanen blir byggt vid en väg. Vägsalt kan orsaka korrosion i skruvarna. Behöver du köpa något verktyg? Investera i en bra skruvdragare.

Estilio Eriksson