Att göra ett stambyte i villan

Renoveringsprojekt kommer i alla möjliga storlekar. Få kan dock sägas vara så omfattande som ett stambyte. Och när omfattningen ökar kommer ju även kostnaden gå upp.

Vad är ett stambyte?

Alla kanske inte är medveten om vad ett stambyte faktiskt är, så vi börjar där. Vid ett stambyte byter man ut rör och ledningar i en byggnad. Detta är förr eller senare ett nödvändigt byte då det rör några av husets absolut viktigaste funktioner. Att inte byta stammarna kan leda till betydligt högre kostnader på grund av skadan av exempelvis brustna vattenledningar eller eldsvådor orsakad av gammal el. Företaget Frakka kan berätta i mer detalj hur ett stambyte vanligtvis går till.

När behöver man göra ett stambyte?

Förslitningar i material sker oavsett hur väl man ser till att underhålla huset. Vilket material som används kommer så klart även vara en viktig del i detta men man brukar fortfarande tala om en tid mellan 40-60 år mellan stambyten. För många kan detta betyda att man hinner flytta till ett nytt boende innan man själv behöver ta itu med det. Men det är inget man ska utgå från.

Hur mycket kostar ett stambyte?

Det är alltid svårt att säga hur mycket ett stambyte kommer att kosta då mycket beror på omständigheterna. Själva rören och ledningarna kommer man självfallet kunna leta upp priser för, men att komma åt dessa genom golv, vägg eller tak och sedan lägga nytt är en väldigt stor del av ekvationen. Det är av denna anledning stambyte är rekommenderat att göra i badrum och kök i samband med renovation.

Hur lång tid tar ett stambyte?

Ett stambyte kommer att ta tid, det är inget man kommer undan. Normalt sett handlar det om flera veckor innan det är helt klart, men det beror ju också på hur många rum man har.

admin