Inspektera det nya torpet

Många av oss drömmer om den mysiga sommarstugan på landet, det lilla torpet mitt i skogen eller alldeles med vattnet. Torp har blivit så populäre att det råder brist, efterfrågan är mycket större än utbudet. Har du hittat och köpt ditt torp kan vi bara gratulera och hjälpa dig på vägen att påbörja ditt nya torpägarliv.

Torp är en namn för mindre stugor på landsbygden som beboddes av torparfamiljer, ofta under arrende vilket betyder att familjerna inte ägde husen utan hyrde dem av markägarna. Det som en gång i tiden var en familjs hem har nu förvandlats till en tillflyktsort för barnfamiljer och par. Torpet kan se ut  på flera sätt beroende på tidsålder och var i Sverige det ligger. Alla har dock den stereotypiska bilden av ett rött litet hus med vita knutar och tegeltak.

När du väl får tillträde till ditt torp är det dags att inspektera. Om du har chansen att köpa ett torp billigt kan det vara värt att skippa besiktningen innan köpet, du kommer ändå bara få en lång lista med brister och underhållsbehov. Ett litet torp kan du besikta själv såvida du är noggrann. Var inte rädd att be om att få klättra upp på taket och krypa in under grunden.

Äldre torp saknar vatten och avlopp, istället brukar det finnas ett utedass. Vill du använda torpet även på vintern eller med hela familjen kan det vara lättare och värt pengarna att ta in en firma som drar in vatten och avlopp till sommarstugan. Finns det redan avlopp kan du kontakta en lokal rörmokare med bred kompetens som kommer ut och tittar på förutsättningarna. Har du tur är jobbet gjort relativt nyligen och du kan sätta igång att installera en toalett eller renovera kokvrån. Tänk i samma banor om det finns el eller inte i stugan. En del föredrar att vara helt bortkopplade från samhället medan andra skulle vilja ha några lampor och möjlighet att ladda telefonen under stugsemestern. Att dra in el kostar uppemot 50 000 kronor, finns inte de pengarna kan du fundera på solceller och gasolkök istället.

Det finns många beslut att ta som torpägare och det vackra är att du har nu chansen att forma den lilla stugan till precis det du behöver och vill ha!

admin